Kluski lane

Proste danie jak kluski lane

 

Bez wysiłku i kulinarnego przygotowania, idealne jako dodatek do wielu potraw, a jednak tak rzadko używane w kuchni. W lanych kluskach drzemie niewykorzystywany potencjał!
Są wszechstronne - nawet jako opcja awaryjna z kefirem czy kwaśną śmietaną, gdy doskwiera brak czasu lub deficyt składników potrzebnych do bardziej wyszukanych dań. Również smażona wersja z jajkiem i cebulką będzie stanowiła dobrą alternatywę. Jeśli zasoby lodówki są obszerniejsze to śmiało można je wkomponować do dużo ciekawszych potraw.

 

Lane kluski świetnie sprawdzą się bowiem w połączeniu ze smażonymi, pieczonymi i gotowanymi mięsami czy rybami.

Wersja wegetariańska? Nic prostszego! Dodaj do nich ugotowanego brokuła, kalafiora i marchewkę, skrop odrobiną oliwy i rozsmakuj się w prostocie.

Masz dzieci? Zrób im smaczne śniadanie z dodatkiem jogurtu i owoców lub konfitury. Dodatek do zup, uzupełnienie sałatek, to kolejne propozycje, a wariacji nie brakuje.

Dużą zaletą kluseczek jest brak przypraw w składzie co umożliwia łączenie się z innymi dodatkami i przejmowanie ich smaku.